Meteen naar de inhoud

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de campagne? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief

Vragen? Neem contact op.

paaltjes@fietsersbond.nl

Voor vragen en opmerkingen kun je contact opnemen per mail.

Veelgestelde vragen

De voornaamste focus van onze campange zijn de ‘reguliere’ paaltjes. Er komen later nog wel stukken online over sluisjes. Echter bij natuurgebieden met slagbomen/sluisjes en dergelijke is het een ingewikkeldere discussie i.v.m. vuildumpen, minder toezicht etc.

Echter, ook voor paaltjes in het buitengebied (of betonblokken) geldt hetzelfde qua richtlijnen. Hierover kunt u ook een melding doen bij uw gemeente of de natuurbeheerder. Dat moedigen we zeker aan! Hier leest u meer over melding doen.

Vanuit het kenniscentrum voor wegbeheerders is er een heel duidelijk evaluatiekader om juist de afweging te maken. Probleem is dat dit vrijwel nooit consequent wordt toegepast. Het middel is volgens ons inmiddels vaak erger dan de kwaal. Dat betekent dat het in veel gevallen meer leed (ongelukken, bijna-ongelukken, oncomfortabel uitwijken) oplevert, dan dat een paaltje aan veiligheid voor de fietser oplevert. Als een paaltje duidelijk een belangrijke functie heeft, dan kan het paaltje blijven staan, maar dan wél ingericht volgens de richtlijnen, zodat iedereen het paaltje tijdig kan zien en eventueel uitwijken.

Bovendien is het signaal dat wij opvangen vooral dat het buurtbewoners zelf zijn die in de eigen buurt op fietspaden rijden of parkeren. Dan is even aanspreken ook een goede optie. Lees hier meer over het nut en noodzaak van paaltjes.

Er is tussen 2012 en 2014 uitgebreid onderzoek gedaan naar zichtbaarheid en herkenbaarheid van paaltjes. Op basis daarvan is het kenniscentrum CROW (voor wegbeheerders) uitgekomen op een aanbeveling voor maximaal 100cm en 160cm breed. Dat heeft te maken met de relatie tussen zichtbaarheid (hoger is beter inderdaad) en of je stuur er tegenaan kan komen (groot valrisico). En uiteraard nog een aantal andere zaken.

Voor betere zichtbaarheid weten we uit dezelfde onderzoeken dat inleidende witte markering goed werkt. Deze moet dan wel op een goede lengte (15m) van tevoren worden aangebracht. Want het klopt namelijk dat soms een paaltje helaas nodig blijkt, dus dan wat ons betreft volgens de inrichtingseisen.

De uitgangspunten van het CROW nemen we als Fietsersbond ter harte. Hier is de documentatie te vinden: https://www.fietsberaad.nl/Kennisbank/Fietsberaadpublicatie-27-Evaluatie-aanbevelingen-v